Tips,

Tips till er som ska skriva en orsaksutredande uppsats,

Tänk först och främst ut noga vilket ämne du ska skriva om, ha alltid i baktanken att du måste känna till att du har mycket att skriva om just det ämnet.

När ämnet väl är valt så gör en mindmap där du skriver olika orsaker som har med ämnet att göra,

Till exempel:


När ni tycker att du är klara med mindmapen så kommer inledningen till hela texten, tänk på att inledningen måste locka läsaren så bra som möjligt för att läsaren ska vara villig att läsa hela texten, för de flesta känner nog till att, läser man en ointressant text så slutat man gärna att läsa. Tänk även på att inte upprepa ord, växla orden mycket för att det inte ska bli tjatigt. Istället för att skriva "då kan det bli så att" så kan man t.ex skriva "då finns möjligheten till att" eller "då börjar fler", "med påföljd av att fler börjar". Man kan omformulera meningar mycket mer än man tror.

När du tycker att inledningen är klar så ska du börja med orsakerna, då ska man alltid börja med den halvstarka orsaken, just för att texten blir mer intressant. Fundera över vilken som är den näst starkaste orsaken och skriv den sedan.

Orsak 2 - Svagaste orsaken, just för att orsak 3 leder in i en stark orsak igen som ska göra hela texten till sist.

Orsak 3 - Starkast.

Till sist kommer avslutet där man ska sammanfatta alla tre orsaker, ett misstag man kan göra då är att man upprepar det man har skrivit i de olika orsakerna, läs igenom det du skrivit och försök med nya ord & meningar att sammanfatta texten. Skriver man om just rökning så kan man till exempel i sista meningen skriva "därför tror jag att de flesta börjar röka".

När du tycker att du är klar med uppsatsen så stressa inte med att lämna in den utan läs noga igenom allt du skrivit och kolla efter felstavningar, särskrivningar, punktmissar med mera.

En sak till man bör tänka på är att inte använda utropstecken om det inte är så att du verkligen vill framföra något du anser viktigt.
Smileys och förkortningar som "mm", "osv", "dvs" med mera brukar vara helt otillåtet och kan drabba ditt betyg.


Kommer inte på så mycket mer just nu, men är det något mer ni undrar över så kan ni gärna fråga. :)




Kommentera inlägget här:
Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?